Svensk midsommar – en folkfest med hedniskt ursprung

Midsommar är idag en kombination av folkfest och kristen högtid, men ursprungligen har högtiden ett hedniskt ursprung. Idag förknippas dock svensk midsommar med midsommarstång, ringdans, ett stort matutbud där jordgubbstårta och snaps är centralt och självklart midsommarkransar.Midsommar är en spännande och fin tradition som många håller fast vid i Sverige. Högtiden består av flera dagar där midsommardagen och midsommarafton har störst fokus och jämförs i många fall med julen. Trots att orsaken till högtidens uppkomst inte alls är densamma. Det som gör att de liknar varande är istället hur vi vanligen firar och vad vi äter. 

Sveriges regnigaste högtid firas i gott sällskap

Midsommar är en högtid som firas i Europa, då framförallt i den norra delen i samband med sommarsolståndet. I Sverige firar man midsommar mellan 19-26 juni och det påbörjas med en inledande högtidsafton. Det är allmänt känt i Sverige att midsommar förknippas med regnskurar, och få kan nog minnas en midsommar utan regn!På vissa platser är midsommar starkt förknippad med Johannes Döparens födelse som infaller den 24 juni. Därför har detta datum fortfarande en väldigt central plats i många europeiska länder som till exempel Norge, Lettland och Estland. Trots att denna högtid idag är en kombination av folkfest och kristen högtid så är det inte många som vet varför högtiden egentligen existerar. Istället handlar högtiden mer om sång, dans, mat och dryck och att samla vänner och familj för en fin kväll tillsammans. Midsommar firas då i de flesta fall på midsommardagen då det är en dag som har störst betydelse i de flesta nordiska länderna.
Sommarbild midsommar traditioner i sverige

Midsommardagarna i juni 

Midsommar påbörjas med midsommarafton som alltid infinner sig på en fredag mellan 19-25 juni. Midsommarafton räknas inte som en allmän helgdag i Sverige men är trots allt en viktig dag inom denna högtid. Midsommardagen infinner sig alltid på en lördag dagen efter midsommarafton och denna dag noteras alltid som en helgdag. Dessutom är det i Sverige även en allmän flaggdag. Fram till år 1925 under den kristna tiden kallades denna dag för Johannes Döparens dag. Detta då man enligt den hedniska traditionen firade Johannes Döparens födelse den 24 juni. Under en lång period firade man alltid midsommardagen den 24 juni. Men från och med år 1953 så firar man i Sverige midsommardagen under lördagen mellan 19-26 juni. Dock finns den ursprungliga traditionen kvar på många platser i Europa, där firar man alltså fortfarande Johannes Döparens födelse med ett midsommarfirande den 24 juni, oavsett vilket dag det faller på.

Midsommar – en högtid för barnen 

Midsommar är inte bara en högtid som uppskattas av vuxna utan även barn. Det är en tid då de kan binda vackra kransar, plocka blommor att lägga under huvudkudden eller dansa runt en utsmyckad midsommarstång som de har fått hjälpa till att skapa. Man kan inte undgå att säga att midsommar helt enkelt ger barnen en mycket rolig högtid att se fram emot.Vad gäller maten kan det anpassas efter hur många barn som är närvarande och hur gamla de är. Glöm inte bort den viktiga midsommartårtan med grädde och nyplockade jordgubbar. Detta är helt klart barnens favorit på midsommarbordet. Dagen spenderas med lek och dans och vid läggdags får de små drömma om kärlek. Midsommar är en fantastisk start på sommaren där lyckan håller sig kvar länge. Midsommar är helt enkelt en tradition som vi måste hålla fast vid.

Populära midsommartraditioner

Midsommar för de flesta personer i Sverige anses vara mer likt en folkfest. Detta är en tidpunkt då man samlar personer som man bryr sig om och dukar upp borden med mycket mat, tårtor och passande drycker. Den svenska traditionen inkluderar då en gedigen midsommarmiddag som på flera punkter liknar maten vi äter under påsk och jul. Förutom maten är midsommar även en tid då man kan drömma sig bort med blommor under huvudkudden och kransar runt huvudet som piggar upp tillvaron och även gör högtiden unik.

Midsommarstång och ringdans

Under midsommardagen samlar man ihop ris, blommor och björklöv för att sedan bygga upp en vacker midsommarstång med två kransar att pryda den med. På flera platser kallas detta berömda, utsmyckade träd även för majstång. Detta ord är taget från det äldre ordet maja som betyder “Smycka med löv”. Det är sedan runt denna stång man sjunger och dansar, det vi kallar för ringdans. Detta är en tradition som de flesta känner igen och alla kan vi nog sjunga med sången “Tre små grodor” eller andra klassiska midsommarsånger som hela familjen uppskattar.

Snaps, inlagd sill och jordgubbstårta

Maten har en stor betydelse och efterliknar annan högtidsmat som ofta framdukas i de flesta hem. Till detta hör till exempel den traditionella, men omdiskuterade sillen i diverse smakkombinationer, gubbröra, gravad lax, Västerbottenpaj och potatissallad. Men utöver detta så tillför många en ganska frisk mängd olika drycker som vin, öl och snaps. Snapsvisor är ett underhållande och roligt tillskott som kan varieras på flera olika sätt. Varför inte ta en titt på vårt sånghäfte för midsommarbordet för lite tips och inspiration.

Midsommarkrans

En annan tradition som lever sig kvar är att skapa en midsommarkrans som man då bär under midsommarhelgen. Då framförallt under midsommardagen. Denna krans binder du lättast med hjälp av björklöv som bas. Därefter fäster du färggranna blommor i olika former för ett vackert slutresultat som du kan pryda huvudet med hela dagen. 

Var firar du midsommar i år?

De flesta kommunerna i Sverige anordnar varje år någon typ av midsommarfirande där personer i alla åldrar kan delta. Vill du arrangera ditt eget firande i år så finns det gott om vackra platser att välja på i den svenska naturen. En del familjer väljer att åka iväg till en campingplats, andra firar med grillning och tjo på en badstrand men vi vill tipsa om att fira på en bygdegård, då får du skydd ifall det årliga regnet plötsligt bestämmer sig för att ösa ner!Svensk midsommar - silltallrik med öl och äggSvenska midsommartraditioner

Lämna en kommentar