Påskfirande – folktro och religion i kombination

Påskfirande – få traditioner är så tydligt förknippade med våren som påsken. Trots att påsken är en älskad tradition har inte alla koll på att denna högtid är en helg som präglas av både folktro och religion. Vi ska se om vi kan bringa lite klarhet…

Den kristna traditionen uppstod till minne av att Jesus korsfästes, avled och återuppstod för att sona våra synder. Inom judendomen, vars påskfirande infaller under samma period, firar man hur det judiska folket lämnade Egypten för ett nytt liv fritt från det slaveri som pågått under många långa år.

Påskdagarna

Så hur ska man hålla koll på alla dagar? Vi börjar från början… Först kommer skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och sist annandag påsk. Påskdagen infaller första söndag efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Så får vi räkna bakåt från den..

På skärtorsdagsnatten firade Jesus den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar och det sägs då att han instiftade nattvarden. Innan måltiden tvättade Jesus sina lärjungars fötter. Och då ordet “skär” även har betydelsen “ren” förstår man varifrån dagen fått sitt namn.

Långfredagen är i sin tur den dag som Jesus korsfästes och dog. Namnet syftar till att det var en lång dag med tanke på det lidande han upplevde. Förr tillbringade man denna dag med få aktiviteter. Då både barn och vuxna skulle ha tråkigt för att dagen skulle kännas lång.

Påskafton är en dag fri från gudstjänster i svenska kyrkan. Jesus sägs ligga i sin grav och lärjungarna gömmer sig i rädsla för dem som avrättat Jesus.

På påskdagen, uppståndelsens söndag, firar man enligt kristen tro Jesus uppståndelse. Obs. det är inte förrens 40 dagar senare, på Kristi himmelsfärds dag som han enligt samma tro far till himmeln. Då har vi täckt alla dagarna. Om nån skulle fråga – varför firar vi påsk? Nu vet vi.

Påskfirande - svenska traditionerPåskfirande med påskliljor

Påskfirande med släkt och vänner

Påsken är en glädjens högtid. Efter en lång och mörk vinter drar påsken in som en färgexplosion i gult, lila, rosa, ljusblått och orange. Likt en påminnelse om sommarens antågande. En av alla de dekorationer som andas vår är påskris. Fjäderpyntade kvistar av t.ex. vide är en föraning om de knoppar som snart kommer att explodera utomhus överallt.

Under helgen bjuder man kanske på påsklunch. Traditionellt bestående av sill i olika smaker. Årets första färskpotatis kokt i dill och kanske även rökt eller gravad lax med gravlaxsås och som pricken över i även kokta ägg. För att inte glömma påskmust för de små och snaps till de stora när det vankas snapsvisor. Påskmust påminner i färgen om coca cola men är kryddad på ett annat sätt och är identisk med julmust. Tanke med julmust var från början att vara ett som ett alkoholfritt alternativ till julöl. Men must som dryck är numer lika traditionsenligt som ägg på svenska påsk- och julbord. Vad man än dricker är man välkommen att sjunga med.


Traditionen med påsksnapsvisor både fascinerar och roar. För studenter på landets olika universitet är sångboken med dess många snapsvisor en självklar del av nationslivet. Snaps kan vara kryddat brännvin, akvavit, vodka och annat, serveras alltid i snapsglas och dricks efter att man gemensamt sjungit. Snapsvisor kan vara roliga, lite snuskiga och vemodiga. Det finns fler än man kan memorera utantill men absolut vanligast och ett måste att sjunga är “Helan går”. Du har säkert en egen favorit. Annars går det bra att leta här på våra sidor, till exempel har vi färdiga sånghäften till påskbordet.

För barnen

Efter påsklunchen kan påskharen varit på besök och då samlas stora som små för att leta ägg och kanske presenter i trädgården eller i skogen som han gömt. Traditionen med påskharen kommer ursprungligen från Tyskland och vänder sig främst till barn då den förknippas med godis och lek. Att det är just en hare är för att den är en symbol för fruktbarhet. Att haren kommer med ägg är för att ägget står för nytt liv, precis det som våren representerar. En härlig stund när man gemensamt letar ägg ute, och efteråt kan jämföra innehåll i sina ägg och föräta sig på godsaker, precis som säg bör under en av årets främsta traditioner.

På påskafton delas även påskägg ut till barnen, med presenter eller fyllt med godis.

Påskkärringarna då..?

När ska man vänta besök av rosenkindade små påskkärringar? Precis som vi Allhelgona och Halloween råder det förvirring. 
Påskkärringar flyger enligt svensk folktro till Blåkulla på skärtorsdagen för att återvända på påskdagen. En del går på skärtorsdag, en del på påskafton, samma dag som man delar ut påskgodis i ägg till barn. Förvänta er påhälsning av utklädda barn med egenritade teckningar med kycklingar och ägg som önskar Glad påsk. I gengäld hoppas de på godis att bära hem i sina korgar. Så ta det osäkra för det osäkra. Köp hem godis. Ifall att det går åt både torsdag och lördag. 

Lämna en kommentar